Znajdź laboratorium wykonujące testy myfoodprofile

wywiad

Czy można wyjść z alergii pokarmowej? Wywiad z ekspertem [WIDEO]

utworzone przez | sty 14, 2025

Codzienne życie osób zmagających się z alergiami bywa nie lada wyzwaniem, zwłaszcza gdy konieczne staje się eliminowanie wielu produktów z diety. Jednak czy alergie pokarmowe to wyrok na całe życie? Zapraszamy na inspirujący wywiad, w którym omawiamy sposoby radzenia sobie z alergiami pokarmowymi oraz możliwości poprawy zdrowia za pomocą odpowiedniej diety.

Czym są alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe IgE-zależne to reakcje układu odpornościowego wywołane spożyciem określonych pokarmów, które prowadzą do produkcji przeciwciał klasy IgE. Objawy mogą obejmować m.in. problemy skórne czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Chociaż niemal każdy pokarm może wywoływać alergię, najczęściej problematyczne są produkty, takie jak: mleko krowie, jaja kurze, orzechy, owoce morza i soja. Diagnostyka alergii opiera się na testach skórnych oraz badaniach krwi, które wykrywają specyficzne przeciwciała IgE, np. przy użyciu profili EUROLINE. Leczenie polega głównie na unikaniu alergenu, co zazwyczaj wiąże się z dietą eliminacyjną – podstawowym krokiem w zapobieganiu reakcjom alergicznym.

Wywiad z Bożeną Kropką – ekspertką w leczeniu alergii pokarmowych

Zapraszamy do zapoznania się z wywiadem z ekspertką w dziedzinie leczenia żywieniowego alergii pokarmowych, Bożeną Kropką – dietetyczką, autorką książki „Pokonaj alergię” i twórczynią autorskiego programu „6 kroków do wyjścia z alergii”. W trakcie rozmowy poruszamy kluczowe zagadnienia dotyczące walki z alergiami pokarmowymi, takie jak:

  • Jakie konkretne kroki należy podjąć, aby skutecznie wyjść z alergii?
  • Na czym polega program „6 kroków do wyjścia z alergii”? Jakie są główne założenia programu?
  • W jaki sposób modyfikacja diety może wpływać na złagodzenie objawów alergii?
  • Czy trudno jest zastępować wykluczane produkty równowartościowymi zamiennikami?
  • Jak poprawnie wprowadzać i stosować dietę eliminacyjną?
  • Na czym polega dieta naturalna i dlaczego może być kluczem do lepszego samopoczucia?

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zmieniać nawyki żywieniowe, wspierać organizm w walce z alergią i poprawić jakość życia, koniecznie obejrzyj nasz wywiad z ekspertem.

Artykuł został przygotowany przez:

Aleksandra Świgut
mgr inż. Aleksandra Świgut
Specjalista ds. Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowycha.swigut@euroimmun.pl501 399 057z wykształcenia biotechnolog i dietetyk, absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Medycznej we Wrocławiu. W EUROIMMUN pracuje na stanowisku Specjalisty ds. Informacji Naukowej oraz Product Managera ds. Nietolerancji Pokarmowych. Opiekuje się produktami do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych, uczestniczy w przygotowywaniu kursów online w Akademii EUROIMMUN, opracowuje materiały edukacyjne oraz aktywnie uczestniczy w działaniach marketingowych firmy. Wolny czas lubi spędzać aktywnie – zwykle na rowerze górskim lub wspinaczce skałkowej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.