Znajdź laboratorium wykonujące testy myfoodprofile

dietetyk

Jak przygotować się do pierwszej wizyty u dietetyka

utworzone przez | wrz 14, 2023

Odpowiednie przygotowanie do spotkania z dietetykiem znacząco wpływa na efektywność współpracy. Jest to specjalista, który może Ci pomóc nie tylko w walce z nadwagą. Dlatego warto mieć jasno określone cele i oczekiwania już przed pierwszą wizytą. Czy chcesz schudnąć? A może masz konkretne problemy zdrowotne, takie jak alergie, choroby tarczycy czy problemy z układem pokarmowym? Warto pamiętać, że głównym zadaniem specjalisty jest doradztwo i wsparcie w zakresie komponowania odpowiednich posiłków, ale to Ty musisz podjąć wysiłek i pracować nad swoimi nawykami. Dietetyk nie zastąpi Twojej determinacji i zaangażowania, ale może być cennym przewodnikiem na tej drodze.

Dzienniczek żywienia – niezbędnik podczas pierwszej wizyty u dietetyka

Przed wizytą u dietetyka warto rozpocząć skrupulatne prowadzenie dzienniczka żywienia. To prosty, ale skuteczny sposób, aby świadomie obserwować to, co jemy i w jakich ilościach. Spisuj wszystkie posiłki, także jedzenie spożywane na mieście i przekąski. Warto też ważyć porcje i zaznaczyć, jakich składników używałeś do przygotowywania dań (np. śmietana 18%, mleko 3,2%). To pomoże dietetykowi lepiej poznać Twoje nawyki żywieniowe i dostosować zalecenia.

Badania laboratoryjne przed wizytą u dietetyka

Wykonanie podstawowych badań laboratoryjnych przed wizytą u dietetyka może znacząco przyspieszyć diagnozę i ustalenie odpowiednich zaleceń. Badania te pomogą specjaliście uzyskać pełny obraz Twojego stanu zdrowia. Jednak pamiętajmy, że diagnozowanie i leczenie chorób to zadanie lekarza.

Jakie badania warto wykonać? Liczba i rodzaj badań laboratoryjnych powinny ściśle korelować z Twoją sytuacją zdrowotną.

  • Morfologia krwi z rozmazem – pozwala ocenić stan układu krwiotwórczego. Wynik dostarcza informacji na temat niedokrwistości, niedożywienia i zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej.
  • Badanie ogólne moczu – umożliwia ocenę właściwości fizycznych i chemicznych moczu. Odstępstwa od normy mogą wskazywać na różne schorzenia, w tym choroby nerek czy cukrzycę.
  • Poziom glukozy na czczo – odgrywa znaczącą rolę w procesie diagnozowania cukrzycy.
  • Profil lipidowy – badanie poziomu cholesterolu i triglicerydów jest istotne m.in. w ocenie ryzyka chorób serca.
  • TSH (tyreotropina) – pomaga w diagnozowaniu problemów związanych z tarczycą.
  • ALAT i AspAT – oznaczenie aktywności enzymów wątrobowych jest pomocne w diagnozowaniu uszkodzenia komórek wątrobowych.
  • Odczyn Biernackiego (OB) – to wskaźnik stanu zapalnego.

Dodatkowe badania zlecane przez dietetyka

Jeśli podejrzewamy, że powodem dolegliwości mogą być składniki diety, warto wykonać badania diagnostyczne w kierunku alergii pokarmowej IgE-zależnej lub nadwrażliwości pokarmowej IgG-zależnej. Doskonałym testem do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowej zależnej od przeciwciał w klasie IgG jest badanie myfoodprofile. Do wyboru są trzy warianty testu:

  • panel podstawowy – sprawdza reakcję organizmu na 54 produkty spożywcze,
  • panel rozszerzony – bada reakcję na 108 produktów spożywczych występujących w diecie,
  • panel zaawansowany – sprawdza reakcję na 216 produktów spożywczych.

Im szerszy panel (obejmujący więcej produktów spożywczych), tym lepiej, gdyż pozwoli to na lepsze dopasowanie diety eliminacyjnej przez dietetyka.

Podsumowując, odpowiednie przygotowanie przed pierwszą wizytą u dietetyka jest kluczowe dla osiągnięcia sukcesu w procesie poprawy zdrowia i samopoczucia. Wcześniej warto określić cel wprowadzenia zmian w diecie, przygotować dzienniczek żywienia oraz wykonać odpowiednie badania laboratoryjne, aby współpraca była jak najbardziej efektywna.

Źródła:

Ostrowska L. i wsp., Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, PZWL, Warszawa 2018.

Artykuł został przygotowany przez:

Aleksandra Świgut
mgr inż. Aleksandra Świgut
Specjalista ds. Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowycha.swigut@euroimmun.pl501 399 057z wykształcenia biotechnolog i dietetyk, absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Medycznej we Wrocławiu. W EUROIMMUN pracuje na stanowisku Specjalisty ds. Informacji Naukowej oraz Product Managera ds. Nietolerancji Pokarmowych. Opiekuje się produktami do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych, uczestniczy w przygotowywaniu kursów online w Akademii EUROIMMUN, opracowuje materiały edukacyjne oraz aktywnie uczestniczy w działaniach marketingowych firmy. Wolny czas lubi spędzać aktywnie – zwykle na rowerze górskim lub wspinaczce skałkowej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.