Jeszcze do niedawna rola dietetyka sprowadzała się głównie do pomocy przy redukcji wagi. A dziś rośnie liczba osób, które zwracają się do niego o pomoc z powodu przewlekłych i uporczywych dolegliwości. Mowa tutaj przede wszystkim o objawach gastrycznych – przewlekłych bólach brzucha, biegunkach lub zaparciach. Pacjenci intuicyjnie czują, że może mieć to związek z tym, co jedzą na co dzień. Bardzo często są to osoby, które były już u wielu specjalistów i wykluczyły już wiele schorzeń, np.:
- klasyczne alergie pokarmowe IgE-zależne
- nietolerancje pokarmowe o podłożu enzymatycznym (np. nietolerancja laktozy)
- celiakię
- choroby czynnościowe albo zapalne jelit.
Jeżeli jednak powyższe przyczyny nie znajdą potwierdzenia, a pacjent nadal czuje się źle, warto wziąć pod uwagę nadwrażliwości pokarmowe IgG-zależne, które diagnozuje się za pomocą badań laboratoryjnych z krwi.
Jak dochodzi do nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych i co powoduje stan zapalny
Możliwe, że męczące dolegliwości ze strony układu pokarmowego (i nie tylko) są wynikiem przewlekłego stanu zapalnego. To właśnie on może być przyczyną „złego działania jelit”. Za przyczynę stanu zapalnego uważa się czynniki środowiskowe, takie jak zanieczyszczenie powietrza, spożywanie nadmiernie przetworzonej żywności oraz wysoki poziom higienizacji i związane z tym zaburzenia w składzie mikroflory jelitowej. Kolejnym powodem może być nadmierny, długotrwały stres, a także nadużywanie leków, alkoholu i używek. U osoby zdrowej komórki wyścielające jelito są ściśle ze sobą powiązane. Jeśli organizm jest narażony na przewlekły stan zapalny, to może dojść do rozszczelnienia wiązań między tymi komórkami, co fachowo nazywamy zespołem nieszczelnego bądź cieknącego jelita (ang. leaky gut syndrome). W takiej sytuacji zbyt duże, nie do końca strawione cząsteczki pokarmu mogą przejść przez ścianę jelita. To z kolei aktywuje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko tym cząsteczkom pokarmu. Przeciwciała te łączą się z alergenem, tworząc kompleksy immunologiczne. Rolą układu odpornościowego jest również systematyczne usuwanie tych kompleksów. Jeżeli jednak tworzy ich się zbyt dużo w zbyt krótkim czasie, nie są usuwane, krążą w krwiobiegu lub odkładają się w narządach, co objawia się różnymi dolegliwościami u pacjenta.
Jak pozbyć się dolegliwości
Pacjent, który wykona w laboratorium badanie w kierunku nadwrażliwości pokarmowych IgG-zależnych, wraz z wynikiem otrzymuje konkretną informację, które produkty spożywcze mu szkodzą i powinien wyeliminować je na jakiś czas ze swojego jadłospisu. Dieta eliminacyjna ma na celu wyciszenie przewlekłego stanu zapalnego, dzięki czemu jelita zmniejszą swoją przepuszczalność.
Pamiętajmy, że przewlekły stan zapalny może manifestować się też objawami ze strony innych układów. Są to między innymi uporczywe, przewlekłe migreny, bóle stawów i problemy skórne.
Który test myfoodprofile wybrać
Porównaj skład alergenowy poszczególnych profili i wybierz wariant idealny dla siebie. Do wyboru są profile badające 54, 108 i 216 produktów spożywczych, a także profile uwzględniające Twoje wybory dietetyczne.
Niezależnie od tego, który wariant testu wybierzesz, wraz z wynikiem otrzymasz kilkudziesięciostronicowy przewodnik, dzięki któremu wdrożenie diety eliminacyjnej będzie łatwiejsze. W przewodniku znajduje się rozpiska produktów zabronionych i dozwolonych oraz schemat diety eliminacyjno-rotacyjnej, a także praktyczne szablony i tabele.
Zobacz, jak wygląda wynik badania myfoodprofile – krótki raport z badania oraz obszerny przewodnik dietetyczny.
0 komentarzy