Alergia czy nietolerancja?
W zakładce Alergia, nietolerancja czy nadwrażliwość staraliśmy się w prosty sposób wytłumaczyć, na czym polegają różnice pomiędzy różnymi nadwrażliwościami. Nadwrażliwości pokarmowe to schorzenia, które łączy obecność przykrych dolegliwości po spożyciu określonych pokarmów.
W ostatnim czasie na blogu EUROIMMUN ukazała się ciekawa rozmowa z Panem Profesorem dr. hab. n. med. Markiem Sanakiem (z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie) dotycząca tego tematu. Pan Profesor w bardzo jasny sposób mówi o różnicach między:
- alergią pokarmową
- celiakią
- nietolerancją laktozy, fruktozy i histaminy
- niedoborem glukozo-6-fosfodehydrogenazy (G6PD)
- FODMAP
Czego nie wiesz o nadwrażliwościach pokarmowych?
Dzięki tej rozmowie dowiesz się:
– kiedy warto wykonać badania genetyczne
– które z tych schorzeń są dziedziczne
– jak wygląda patomechanizm powstawania alergii
– które schorzenia są charakterystyczne dla danej grupy etnicznej
Jeżeli więc chcesz dowiedzieć się więcej na temat uwarunkowań genetycznych, a także diagnostyki powyższych schorzeń, koniecznie przeczytaj ten wywiad.
0 komentarzy