Znajdź laboratorium wykonujące testy myfoodprofile

Mikrofon na żółtym tle

myfoodprofile poleca – wywiad o nadwrażliwościach pokarmowych z prof. Markiem Sanakiem

utworzone przez | wrz 21, 2023

Alergia czy nietolerancja?

W zakładce Alergia, nietolerancja czy nadwrażliwość staraliśmy się w prosty sposób wytłumaczyć, na czym polegają różnice pomiędzy różnymi nadwrażliwościami. Nadwrażliwości pokarmowe to schorzenia, które łączy obecność przykrych dolegliwości po spożyciu określonych pokarmów.

W ostatnim czasie na blogu EUROIMMUN ukazała się ciekawa rozmowa z Panem Profesorem dr. hab. n. med. Markiem Sanakiem (z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie) dotycząca tego tematu. Pan Profesor w bardzo jasny sposób mówi o różnicach między:

  • alergią pokarmową
  • celiakią
  • nietolerancją laktozy, fruktozy i histaminy
  • niedoborem glukozo-6-fosfodehydrogenazy (G6PD)
  • FODMAP

Czego nie wiesz o nadwrażliwościach pokarmowych?

Dzięki tej rozmowie dowiesz się:

– kiedy warto wykonać badania genetyczne

– które z tych schorzeń są dziedziczne

– jak wygląda patomechanizm powstawania alergii

– które schorzenia są charakterystyczne dla danej grupy etnicznej

Jeżeli więc chcesz dowiedzieć się więcej na temat uwarunkowań genetycznych, a także diagnostyki powyższych schorzeń, koniecznie przeczytaj ten wywiad.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.