Znajdź laboratorium wykonujące testy myfoodprofile

webinar celiakia

Tajniki diagnostyki celiakii – webinar [WIDEO]

utworzone przez | cze 13, 2024

Celiakia, znana również jako choroba trzewna, to schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, związane z predyspozycją genetyczną. Przyczyną celiakii jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na gluten – białko obecne w ziarnach zbóż, takich jak pszenica czy żyto. Prawidłowe rozpoznanie celiakii jest często trudnym i czasochłonnym procesem. Choroba ta kojarzona jest z wczesnym dzieciństwem, ale coraz częściej diagnozowana jest także u osób dorosłych.

Webinar o celiakii

Zapraszamy do obejrzenia webinaru „Tajniki diagnostyki celiakii”, w którym dr n. farm. inż. Patryk Matuszek odpowiada na najczęściej zadawane przez pacjentów pytania dotyczące celiakii oraz omawia najnowsze rekomendacje diagnostyczne i zasady diety bezglutenowej.

Agenda webinaru o celiakii

Z webinaru „Tajniki diagnostyki celiakii” dowiesz się:

  • Czym jest celiakia?
  • Jakie są objawy i rodzaje celiakii?
  • Jakie znaczenie mają badania serologiczne i genetyczne w diagnostyce celiakii?
  • Jakie są aktualne rekomendacje w zakresie diagnostyki dzieci i osób dorosłych?
  • Jakie są najczęstsze mity na temat celiakii?
  • Jak wygląda leczenie celiakii?
  • Jakie błędy najczęściej popełniają pacjenci na diecie bezglutenowej?

Zapraszamy do oglądania [WIDEO]

Chcesz wiedzieć więcej o diagnostyce celiakii i diecie bezglutenowej?

Na stronie https://laboratorium.info.pl/celiakia/ znajdziesz najważniejsze wiadomości na temat diagnostyki celiakii, adresy laboratoriów wykonujących badania serologiczne i genetyczne w kierunku celiakii na terenie całego kraju oraz inne przydatne informacje dla osób, które podejrzewają u siebie celiakię lub już zmagają się z codziennymi wyzwaniami, będąc na diecie bezglutenowej.

Artykuł został przygotowany przez:

Aleksandra Świgut
mgr inż. Aleksandra Świgut
Specjalista ds. Informacji Naukowej, Product Manager ds. Nietolerancji Pokarmowycha.swigut@euroimmun.pl501 399 057z wykształcenia biotechnolog i dietetyk, absolwentka Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Medycznej we Wrocławiu. W EUROIMMUN pracuje na stanowisku Specjalisty ds. Informacji Naukowej oraz Product Managera ds. Nietolerancji Pokarmowych. Opiekuje się produktami do diagnostyki nadwrażliwości pokarmowych, uczestniczy w przygotowywaniu kursów online w Akademii EUROIMMUN, opracowuje materiały edukacyjne oraz aktywnie uczestniczy w działaniach marketingowych firmy. Wolny czas lubi spędzać aktywnie – zwykle na rowerze górskim lub wspinaczce skałkowej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.